In een straal van 25 km :

 Balatonmeer : 

Het Balatonmeer is het grootste zoetwatermeer op het Europese vasteland . Het is zowat 85 kilometer lang zodat de kuststrook dus bijna 200 kilometer is . Opvallend is wel dat het helemaal niet breed is ; het breedste punt is 11 kilometer maar over het algemeen is het ongeveer 7 kilometer breed . Hierdoor is het ook niet diep ; je kan er op de meeste plaatsen tot 500 meter in het water doorlopen.

Dit maakt het zeer geliefd bij gezinnen met nog jonge kinderen.

Op het Balatonmeer zijn geen gemotoriseerde boten toegestaan behalve de oversteekboten en enkele toeristenboten .De rest zijn allemaal zeilboten.

Elke 10 kilometer zowat is er een dorpje met zijn eigen activiteiten , attracties , markten . Er is dus altijd wel iets te doen aan het Balatonmeer.

Binnen deze straal bezoek je best Balatonlelle .Redelijk grote gemeente aan het meer.

Tussen Mei en Oktober zijn de meeste restaurants al open ; de toeristenstandjes gaan meestal open vanaf juni en dit tot half september . Verschillende goede restaurants maar natuurlijk voor een toeristische prijs maar dat betekent dat je voor 20 euro nog een flinke 3 gangenmaaltijd hebt met drank. S’avonds gonst het nachtleven met discotheken en vele bars waar iedereen wel zijn ding vindt.

 Igal welness en hot spring

Igal is één van de grootste warmwaterbronnen van Hongarije . Tot voor kort niet echt aantrekkelijk maar twee jaar geleden is het volledig gerenoveerd en heel aantrekkelijk . Er zijn zes zwembaden met verschillende warmtes en tal van sauna’s en massagesalons. Zeker een bezoek waard voor een prijs van zowat 10 euro per dag en ook voor kinderen zijn er tal van attracties .

 Kaposvar 

Kaposvar is een stad van 60.000 inwoners en daarmee bi de top tien van Hongarije. Er is een groot sport- en watercentrum , verschillende tennisverenigingen , voetbalploegen enz…

Als uitgaansstad niet echt aan te bevelen want er is niet veel te doen s’nachts .

Om te shoppen wel interessant ; je vindt er twee grote shoppingcentra met merkkledij aan zeer lage prijzen . Ook de zeer lange en autovrije winkelstraat ( fo utca) is een aanrader.

Maar voor onze bezoekers is Kaposvar belangrijk omdat je er zeer goedkoop kan eten ; gemiddeld betaal je 30% minder dan voor dezelfde maaltijd aan het Balatonmeer .

Ook voor de inkopen te doen is het ideaal. Je vindt er al de bekende winkelsketens vlak bij elkaar en zes dagen op zeven is er een prachtige vroegmarkt zoals we in België al lang niet meer kennen : alles vers uit de tuin en maar onderhandelen over de prijs.Heerlijk.

 Visz hotel

Wie helemaal uit de bol wil gaan op culinair gebied kan in dit totaal afgelegen gebied op bezoek bij één van de drie tweesterrenrestaurants van Hongarije . Maar ga niet uit de bol als je de rekening krijgt want dat betaal je er in België ook voor .

 

In een straal van 100 km

Keszthely

Stad van 30.000 inwoners aan de uiterste punt van het Balatonmeer . Gekend voor het grote zandstrand met een 18de eeuwse steiger en de zwanen . Het volledig gerestaureerde kasteel is zeker een bezoek waard. Ieder weekend tijdens de zomer zijn er wel aparte activiteiten of wijnbeurzen.

Tihany/Vezprem:

 Twee plaatsen aan het Balatonmeer . Tihany is de meest bezochte toerististische attractie van Hongarije . Het is een schiereiland dat het Balatonmeer bijna in twee deelt ; uiteindeljk blijft er maar een strook van 2 kilometer over die noord en zuidkust scheiden.

Bovenaan is er een klooster gebouwd en vandaar uit heb je een prachtig over het hele noordelijke deel van het meer. Wetende dat dit maar 1/3de is van het totale meer , besef je pas hoe groot Balaton wel is . Je kan er uren kuieren en winkelen in de typisch toeristenshops maar ook een wandeling doen rond de door het water volgelopen vulkaankrater . Foto.

Vezprem is een oude Middeleeuwse stad en vroeger de hoofdstad van één van de Hongaarse koninkrijken. Bovenaan de stad is een immense oude burcht met kasteel en door de enge straatjes kan je heerlijk shoppen en kuieren.

Pecs :

tweede grootste stad van Hongarije en culturele hoofdstad van Europa in 2013.

De weg van Kaposvar naar Pesc is al de hoofdreden om de stad te gaan bezoeken . Ze slingert zich zo’n 80 kilometer doorheen het Mescekgebergte en soms heb je het gevoel op een rollercoaster te zitten. Prachtige panorama ‘s .

Met zijn 120.000 inwoners is in Pecs natuurlijk alles te beleven wat je in een grootstad verwacht. De binnenstad is volledig verkeersvrij gemaakt en dateert van de zeventiende eeuw. Je kan er uren wandelen tussen prachtige gerestaureerde gebouwen en kerken en de vele musea bezoeken.

Wie wil shoppen vind er voldoende grote shoppingcentra waar werkelijk alles te krijgen is .Ook op culinair vlak kan je hier alles beleven.

 

 

Siofok: 

dit is de place to be voor de jeugd tijdens de zomer. Het bekende BalatonSound festival gaat hier door en er zijn nog enkele kleinere evenementen. Zeer toeristisch getint doet het denken aan eender welke andere bekende badplaats .Wil je hier overnachten tijdens de zomer dan zeker op tijd boeken hoewel je hier ok gerust de hele nacht kan doorfeesten.

 

In een straal van 150 km

Budapest:

Voor ons zowat de mooiste stad van Europa . Alle bezienswaardigheden liggen in een straal van enkele kilometers verpreid . Het heeft de romantiek van Parijs , het culturele van Wenen , het majesteuze van Londen en het nachtleven van New York . 

Teveel om over te schrijven, kan ik maar één zaak aanbevelen : combineer een bezoek aan ons altijd met een trip naar Boedapest . Op één dag kan je zeker de belangrijkste bezienswaardigheden kunnen bezoeken en zal je zeker overtuigd worden nog eens te komen .