Het land Hongarije

is lid van de EEG maar heeft zijn eigen munteenheid nog behouden . Hongarije was ooit het machtigste maar ook rijkste en grootste land van Europa.Het strekte zich uit van Rusland tot aan de Middellandse en Adriatische Zee. Deze periode is vandaag nog herkenbaar aan de honderden kasteeltjes . Ieder dorp heeft minstens één kasteel staan ; weliswaar meestal totaal verkommerd maar tijdens een bezoek ‘voel’ je nog de gloriedagen van weleer en kan je je voorstellen hoe toendertijd de rijken der aarde met koetsen en personeel rond reisden van dorp tot dorp. Het communistische tijdperk en de verdeling van het Hongaarse rijk na de eerste en tweede wereldoorlog bracht een einde aan deze pracht en praal en dompelde het land in een decennia lang verval en armoede waar het sinds 1960 stilaan terug tracht uit te groeien . De honderden verspreide dorpjes lopen stilaan leeg aangezien de jongeren naar de grote steden trekken en de ouderen ook door hun kinderen aldaar worden opgevangen als ze hulpbehoevend worden ; rusthuizen bestaan hier namelijk niet aangezien het een traditie is dat ouders door de kinderen worden verder geholpen.

Boedapest is de hoofdstad met zo’n 2 miljoen inwoners en dus 1/5de van de bevolking . Het is een mengelmoes van kunst en cultuur , van bouwwerken en bezienswaardigheden , van muziek en folklore . In de tijd van Franz Jozef en Sissi bouwden de Hongaren de meest gekende kunstwerken uit Europa na . Zo herken je hier ook een ‘ Champ Elysee’ , een MontMartre , een Engels parlement , obelisken , Notre Dame , enz… Doorheen Boedapest loopt de Donau die de stad verdeelt in een Boeda deel en een Pest deel maar ook gelijk het land verdeeld in arm en rijk.

Aan de andere kant van de Donau ligt de Puszta . Hier ga je wel 50 jaar terug in de tijd . Aanzienlijk armer en minder voortvarend is deze streek wat achtergebleven op de rest van het land . Toch het bezoeken waard maar trek er maar gerust een week voor uit want het is gigantisch uitgestrekt en niet overal is er een degelijk onderkomen te vinden .

De taal

De Hongaarse taal is de enige Fins-Oerische taal of het met minder geleerde woorden te zeggen : uniek en totaal onuitspreekbaar en onverstaanbaar. Woorden van 30 of meer letters en meer medeklinkers dan klinkers is de normaalste zaak van de wereld. Daarom zal een Hongaar het ook appreciëren als je moeite doet om één en ander in zijn taal te zeggen. In het Westerse gedeelte van het land kom je meestal wel weg met wat Duits en veel armgebaren. In de hoofdstad verstaat men goed Engels en ook Duits. De laatste jaren merk ik dat men ook moeite doet om in elke winkel of restaurant iemand te plaatsen die ook een woordje Engels kan .

Reizen naar en binnen Hongarije

Hongarije is veel dichter bij dan je zou denken . Van Brussel is de grens zowat op 1150 km . Dit is dus ongeveer dezelfde afstand als naar Zuid Frankrijk. De grens ligt op 45 kilometer van Wenen.

Het kan via de auto : best over Aken , Keulen , Frankfurt , Nurnburg , Passau , Wenen, Budapest

Het kan via de lucht : Wizzair vliegt van Eindhoven en Charleroi , Ryanair vanuit Charleroi . Als je wat uitkijkt kan ja voor ongeveer 60 euro op en af vliegen. Auto huren moet je rekenen op 40 euro per dag.

Zowel in Oostenrijk als in Hongarije is er wegentol . Je betaalt in Oostenrijk 11 euro en in Hongarije 8 euro voor een vignette. In Hongarije neemt met het niet zo nauw met de snelheid ; verschiet niet als op de gewone wegen de Hongaren je met 140 km per uur voorbij vliegen maar … in de dorpen absoluut 50 per uur en niet sneller want er is er veel controle en de boetes zijn zeer hoog.

De munt en betalingen

In Hongarije betaal je nog met de Hongaarse forint . Deze staat ongeveer rond de 300 forint voor één euro . Dus om gemakkelijk te rekenen deel je wat je leest door 300 : 15.000 forint is dus 50 euro en 210.000 forint is dan 700 euro. Ga niet wisselen in de wisselkantoren want je verliest veel. Het beste is gewoon ’geld uit de muur halen’. Je krijgt dan meestal een koers van 295 , dus best nog redelijk.

Eten en drinken

Eten en drinken is zeer goedkoop . In de hoofdstad en aan het Balatonmeer natuurlijk zijn de prijzen hoger maar toch nog zeer aantrekkelijk. Ga je enkele kilometers verder dan zal je zien dat je voor de helft al klaar bent en meestal zal je er ook minder toeristisch en dus meer traditioneler en lekkerder gegeten hebben. De eetgewoonten en de bereidingen van de maaltijden zijn sterk gemeen met wat men in België doet dus meestal zijn Belgen ook best tevreden met de Hongaarse keuken. Opgelet !!! Er is absolute NULTOLERANTIE voor alkohol in het verkeer. Één pint is er één teveel.