Over Polany

Ligging : Polany ligt perfect tussen het Balatonmeer en Kaposvar op de weg 67 . Van Brussel is de afstand 1420 km waarvan je enkel de laatste 22 kilometer GEEN autobaan hebt dus je kan er gemakkelijk op 12 uur geraken. Op ongeveer 20 minuten ben je dus aan het meer tussen de Duitsers en de Nederlanders. Naar de andere kant zit je rustig en goedkoop te eten en te winkelen in de stad .

Geschiedenis: Waar ooit de Romeinen hun vesting bouwden , werd honderden jaren later Polany geboren. In de beginjaren 1900 woonden hier meer dan 2000 mensen en de rijke Habsburgse bourgeoisie passeerde hier met koets om te relaxen in het plaatselijk kasteel om dan weer door te reizen naar de volgende halte. Tijdens het communisme verviel de pracht en praal en kwamen al de kastelen in de buurt leeg te staan en te vervallen. Polany werd een gemeente waar de jeugd verdween op zoek naar werk in de hoofdstad en de ouders bleven achter. Na het communistische verval waren het vooral Duitse burgers die er tegen belachelijk lage bedragen huizen konden kopen zodat de ouders hun kinderen konden gaan vervoegen. Maar ook deze Duitsers hebben nu een leeftijd bereikt dat ze niet meer kunnen op vakantie komen en zo komen de huizen weer leeg te staan. Momenteel wonen er 185 mensen in het dorp en tijdens de zomermaanden verdubbelt dit cijfer door de inwijking van talloze toeristen die er indertijd hun tweede verblijf kochten.

Polany is volgens mij de enige gemeente die , bij het inrijden van het dorp , een gemeenteplan kan voorleggen waarop ieder huis staat getekend. De laatste jaren zijn er wat Europese subsidies gekomen die zorgden voor verbetering van de wegen , de kerk , aanplantingen , water en elektriciteitsvoorziening voor iedereen enz… Ook het kasteel werd gerenoveerd en sinds 2014 helemaal terug open voor seminaries , groepsreizen en individuele boekingen. De aanleg van twee meren geeft het geheel nog een extra tintje en lokt exclusieve vogelsoorten en andere wilddieren zodat je s’morgens als het ware in Planckendael wakker wordt .

Klik hier voor de foto's en geniet van dit schilderachtig dorpje.