Tandheelkunde in Hongarije

In Hongarije wordt al 150 jaar academische tandheelkunde onderwezen. Rond 1850 waren er al lezingen over tandheelkunde aan de Faculteit der Geneeskunde van de Hongaarse Koninklijke Wetenschappelijke Universiteit.

1890 was het jaar van de start van het moderne onderwijs met de oprichting van het Instituut voor Academische Tandheelkunde.

Het ‘pure’ Tandheelkundige medisch onderwijs begon ongeveer rond 1960.

 

                                                                    tandarts-hongarije-09

                                                                   De tandarts in Hongarije is vele malen goedkoper

 Tandartsen moeten eerst een diploma in de tandheelkunde halen.

Vervolgens kunnen ze zich specialiseren met een tweejarige praktische en theoretische gespecialiseerde opleiding en een afsluitend examen.

Daarna wordt hij of zij een specialist in de kaakchirurgie, parodontologie, kindertandheelkunde, orthodontie, conserverende tandheelkunde en protheses.

 Alle tandartsen moeten zich voortdurend bijscholen in een 5-jarige cyclus volgens een specifiek puntensysteem.

Degenen die hun bijscholingsvolume niet voltooien, raken hun licentie om zelfstandig te mogen praktiseren kwijt.

 De Hongaarse Accreditatie Commissie beoordeelt en verstrekt de opleidingen elke 8 jaar hun vergunningen.

Evenzo werden alle Hongaarse opleidingen vóór de toetreding tot de EU getest door vele gelijkwaardige internationale commissies.

Daarom behoren de in Hongarije gehaalde tandheelkundige diploma’s vanwege eerdere positieve ervaringen en goede testresultaten tot de zogenaamde regeldiploma’s: ze worden in alle EU-landen gezien als een legaal en gelijkwaardig diploma.

        Tandtechnieken Zoals eerder gezegd stelt de tandarts eerst een diagnose waarbij hij de ideale situatie voor uw gebitsverbetering uitzoekt. Meestal zal het gaan om één of een combinatie van de volgende technieken.

Kroon

Een kroon is een kapje in de vorm van een tand of kies dat over een afgeslepen tand/kies (pijler) wordt vastgezet.

Kroon hongarije

Gewone brug

 Als de pijlers aan beide kanten van de open ruimte staan.

Vrij-eindigende brug

Als de pijlers aan één zijde van de ontbrekende tand/kies staan, bijvoorbeeld als een achterste kies ontbreekt.

Brug hongarije

 Alle tandprothesen worden gemaakt in een ISO-gecertificeerd tandtechnisch laboratorium in Hongarije. Zowel bij de tandarts, kaakchirurg en tandtechnicus wordt uitsluitend gebruik gemaakt van Europese materialen met een Ce-merk.

Noodkronen

In de periode dat de tandprothesen gemaakt worden krijgt u noodkronen. Ook deze worden met veel aandacht gemaakt.

 Materiaal

Standaard kronen en bruggen bestaan uit een basis van metaal (chroom/kobalt) met een buiten laag van tandkleurig porselein (3 maal gebakken) en glazuur. Deze kronen gaan gemiddeld 20 jaar mee. Dit zijn ook in Nederland/België de meest gebruikte kronen. 100% Porseleinen kronen en inlays behoren ook tot de mogelijkheden. Zij geven het meest natuurlijke en mooiste resultaat, maar zijn minder sterk en duurzaam.

Materiaal kroon hongarije

Kronen en bruggen geheel porselein-zirkonium  

Duurzaamheid:Bestand tegen buig- en bijtkrachten.

Esthetiek: De brug of kroon dient zoveel mogelijk op het natuurlijke tand te lijken zodat het niet zichtbaar is dat u een kunst- tand of kies in de mond heeft. De onder-structuur van Zirkonium heeft een parelwitte kleur, dus geen donkere randen bij het tandvlees.

Bio-compatibiliteit: Totaal ongevaarlijk voor uw lichaam. Veroorzaakt geen afstotingverschijnselen. De gefreesde kroon of brug uit Zirkonium is licht van gewicht en 100%  allergievrij.

 Implantaten

 Een implantaat is een kunstwortel van titanium of zirkonium die in het kaakbot wordt geplaatst. Als het implantaat na een tijd goed is vastgegroeid met het kaakbot, wordt er een opbouwdeel ingeschroefd. Het implantaat dient nu als pijler voor een kroon of brug. Nieuw zijn direct-implantaten, indien mogelijk kunt u in 10 dagen implantaten en kronen/prothese geplaatst hebben [afhankelijk van dikte, hoogte en de conditie van het kaakbot].

Tandarts toerisme 

 

Tandartstoerisme naar Hongarije is in Duitsland en Oostenrijk een trend aan het worden, maar ook in Nederland en België hoor je er steeds meer over. In Hongarije  combineert U een hoogwaardige tandheelkundige ingreep met vakantie en ontspanning, maar ook Nederlanders en Vlamingen die op vakantie of op doorreis zijn in Hongarije gaan daar steeds vaker naar de tandarts voor een normale behandeling. Een leuk toeristisch uitje dat, als het goed is, ook nog een stralende glimlach oplevert.

http://semmelweis.hu/emk/files/2013/02/Final_case_study_web.pdf

De prijs

Een tandheelkundige reis naar Hongarije is met name interessant voor patiënten die een omvangrijke behandeling nodig hebben maar die de extreem hoge kosten in Nederland en België niet kunnen of willen betalen. Zelfs indien men de kosten voor reis en hotel meerekent is het mogelijk duizenden euro’s te besparen. Wie zijn tanden in Hongarije laat behandelen , kan tot 70% besparen op zijn kosten. Ook de ziekteverzekeraars , die dikwijls een flink deel van de kosten mee moeten financieren , hebben baat bij een goedkopere behandeling. Sommige verzekeraars wijzen hun verzekerden daarom op deze mogelijkheid en vergoeden de behandeling. Neem dus eens poolshoogte bij uw ziektefonds of verzekeraar . Maar zelfs zonder tussenkomst , die overigens meestal gering is met betrekking tot bruggen en implantaten , is een behandeling in Hongarije vele malen goedkoper .

Een eventuele meerkost is natuurlijk de reis . Maar dan zien we weer dat er tegenwoordig verschillende lowcost luchtvaartmaatschappijen vanuit verschillende Belgische en Nederlandse regio’s dagelijks vluchten organiseren waardoor het mogelijk is om voor 60 tot 70 euro heen en terug te vliegen . Neem dan daarbij de normale prijs voor een verblijf ter plaatse en voor amper tweehonderd euro is uw reis all inclusive geregeld . Dan ga je niet weken tot maanden zitten wachten in België of Nederland ; en ter plekke heb je natuurlijk ook weer een beetje vakantie . 

De tijd

Een ander voordeel is tijd . In Nederland en België is het niet ongewoon een wachttijd te krijgen van zes maanden voor een duurzame behandeling . Bovendien is er ook een ruime tijdindex tussen de extracties van de tanden en de uiteindelijke plaatsing van de nieuwe . Zo blijkt uit de studie dat er  in Hongarije voor 27 % van de buitenlandse patiënten geen wachtlijst was . Bovendien was ook voor 36,7 % van de mensen de behandeling beëindigt na 1 week en voor 33,3 % na 1 maand .Dit houdt in dat de meeste mensen dus veel sneller hun normale leven kunnen oppakken en heel wat mensen gewoon met één weekje vakantie ‘ervan af ‘ waren.

De taal 

Maar hoe ga je het nu uitleggen ? Wel , uit onze studie blijkt dat op dit moment 23,8 % van de tandartsen de Duitse of Engelse taal machtig is . De meeste deden zelfs hun studies in deze taal want op de Hongaarse universiteiten kan men de studie in het Engels en Duits volgen wat heel wat Hongaarse studenten ook deden vanaf 2000 . Zo studeerden in 2010 van de 228 tandartsen en 86 af in het Engels ( 37 % ) . Ze nemen dan graag nog de tijd om een gesprekje aan te knopen en tijd te nemen voor de patiënt.

 Onderstaande zijn voorbeeldprijzen : 

Info studie cm:

 

https://www.cm.be/binaries/studienota-enquete-tandzorg_tcm375-138023.pdf

  Hongarije Belgie
Niet-uitneembaar:    
Kroon porselein/metaal € 200 € 550
Kroon 100% porselein/zirkonium € 300 € 650
Implantaatkroon porselein/metaal € 500 € 1600
Implantaatkroon porselein/zirkonium € 600 € 1800
Kroon porselein/goud-vanaf € 250 € ???
100% porselein facing € 300 € 690
Uitneembaar:    
Frame protese incl.porseleinen tanden en metaal € 800 € 950
Verankering door mini-SG schuifsysteem € 210 € 350
Verankering door MK1 slotsysteem € 190 € 230
Implantanten Titanium vanaf € 550 € 850
Implantaten Zirkonium vanaf € 600 € 1100
     
Overige:    
Tand trekken € 45 € 50
Vulling composiet € 85 € 105
Wortelkanaal behandelen incl.vulling wit composiet € 110 € 290
Opbouw titaniumschroefs incl. vulling wit composiet € 135 € 325
Tandsteen verwijdering-zuiverstralen heel gebit € 85 € 105

 Praktische toepassing  voor U

We hebben een samenwerking voor u geregeld met Dr Gordan Tamas . Dr Gordan is een tandarts-chirurg met esthetisch specialisatie. Zijn praktijk is in Kaposvar , 25 km van onze B&B. 

http://www.gordan-dental.hu/sprechzimmerhttp

Onze klanten krijgen op verschillend niveau een voorkeursbehandeling :

* U zal steeds met spoed en zonder wachttijd worden behandelt

* U krijgt steeds een volledige diagnose met kostenberekening en behandelingsschema

* Voor ‘normale ‘ behandelingen ( tandbehandelingen , kronen , bruggen  ) kan u rekenen op een afwerking binnen de 10 dagen

Voor uitgebreide en chirurgische behandelingen ( implantaten ) zal u een eerste keer gedurende enkele dagen komen en drie weken later nogmaals ongeveer één week.

Iedere behandeling is vanzelfsprekend uniek en Dr Gordan zal met u verder afspreken wat er dient te gebeuren en volgens welk schema . Indien hij kan beschikken over een röntgenopname ( via ons te bezorgen) , kan hij vrij duidelijk reeds op voorhand de behandeling en de kosten voor u berekenen.

* De klanten van onze B&B genieten   een korting van 10 % op alle kosten . Daarvan kan u ruimschoots de kosten voor vlucht en verblijf indekken.

Meer uitleg en toelichting kan u steeds via ons mailadres bekomen.

Kép a fogorvosi rendelőrőlKép a fogorvosi rendelőrőlKép a fogorvosi rendelőről